Nabestaanden Advies![]() Heeft u vragen over onderstaande zaken?
Neem contact op met Linda Frank Nabestaanden Advies 023 - 8448201 06 - 51 117 282 e-mail: info@lindafrank.nl |
Hieronder meer informatie over:
|
Binnen een maand na de uitvaart moet u regelen: |
- Verklaring van erfrecht. U kunt een notaris benaderen voor het opmaken van een verklaring van erfrecht. Deze verklaring hebt u nodig om toegang te krijgen tot de rekeningen van de overledene of om papieren te wijzigen die op naam van de overledene staan.
- Het is belangrijk dat u bankinstellingen en verzekeraars schriftelijk op de hoogte brengt van het overlijden. Vraag uw bank en verzekeraars welke gegevens en documenten zij nodig hebben.
- AOW. Het AOW-pensioen stopt bij overlijden. De gemeente meldt het overlijden aan de Sociale Verzekeringsbank.
Nabestaanden krijgen binnen twee weken bericht over beëindiging van de AOW.
In sommige gevallen bestaat er recht op een overlijdensuitkering. Deze bestaat uit één maand AOW en de vakantie-uitkering over die maand.
Als de overledene getrouwd was, wordt de overlijdensuitkering vanzelf uitbetaald aan de nabestaande. In andere gevallen staat in de brief aan de nabestaanden beschreven in welke situaties ook recht bestaat. - Kom ik in aanmerking voor Anw (Algemene Nabestaandenwet)?
Als uw partner in Nederland is overleden heeft u misschien recht op een nabestaandenuitkering Anw. Kijk zelf of u een nabestaandenuitkering kunt krijgen. Als u klikt op onderstaande link wordt u een aantal vragen gesteld. Aan de hand van uw antwoorden wordt u geleid naar het resultaat. Bepaal of u Anw kunt krijgen
Voor kinderen jonger dan 18 jaar bestaat er ook een Anw-uitkering:- een halfwezenuitkering als één ouder is overleden
- een wezenuitkering als beide ouders zijn overleden
Degene die een nabestaandenuitkering kreeg is zelf overleden
De nabestaandenuitkering Anw stopt bij overlijden. Woonde de overledene in Nederland dan meldt de gemeente het overlijden aan de Sociale Verzekeringsbank.
Woonde de overledene buiten Nederland, meld het overlijden dan zelf zo spoedig mogelijk. Met onderstaande link kunt u nagaan bij welk kantoor u terecht kunt.
Adressen en telefoonnummers van de Sociale Verzekeringsbank - Huurtoeslag. Als de overledene in Nederland staat ingeschreven:
De huurtoeslag van de overledene wordt automatisch stopgezet. De achterblijvende partner kan zelf toeslag aanvragen. Was u al de aanvrager van de toeslag, dan krijgt u bericht over wat u verder nog moet doen.
Wanneer de overledene staat ingeschreven in een ander land dan Nederland.
Als de overledene een huurtoeslag ontvangt, dan moet u zelf deze laten stopzetten. Dit kan door een mutatieformulier in te dienen.
Komt u nu zelf in aanmerking voor een huurtoeslag dan kunt u een aanvraagformulier invullen.
Bent u al de ontvanger van de huurtoeslag en maakte de overledene deel uit van uw huishouden, stuur dan een mutatieformulier in.
Lees meer over huurtoeslag. - Voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Als de overledene via een voorlopige aanslag geld ontving van de Belastingdienst, dan moet dit zo snel mogelijk worden stopgezet. Als u de partner bent van de overledene, dan komt u mogelijk zelf in aanmerking om via een voorlopige aanslag geld terug te krijgen.
Lees meer over de voorlopige aanslag
Lees hier over voorlopige aanslag buitenland - Zorgtoeslag. Als de overledene in Nederland staat ingeschreven:
De zorgtoeslag van de overledene wordt automatisch stopgezet. De achterblijvende partner kan zelf toeslag aanvragen. Was u al de aanvrager van de toeslag, dan krijgt u bericht over wat u verder nog moet doen.
Wanneer de overledene staat ingeschreven in een ander land dan Nederland.
Als de overledene een zorgtoeslag ontvangt, dan moet u zelf deze laten stopzetten. Dit kan door een mutatieformulier in te dienen.
Komt u nu zelf in aanmerking voor een zorgtoeslag dan kunt u een aanvraagformulier invullen.
Bent u al de ontvanger van de zorgtoeslag en maakte de overledene deel uit van uw huishouden, stuur dan een mutatieformulier in.
Lees meer over zorgtoeslag. - Verblijfsvergunning. Als u in het bezit bent van een afhankelijke verblijfsvergunning voor bepaalde tijd, dan kan het zijn dat het overlijden van uw partner of ouder gevolgen heeft voor uw verblijfsvergunning.
Om er achter te komen of het overlijden gevolgen heeft voor uw verblijfsvergunning kunt u het algemene nummer van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bellen: 0900-1234561 en vragen naar de afdeling publieksvoorlichting. De medewerkers van publieksvoorlichting kunnen u vertellen welke stappen u moet ondernemen om een zelfstandige verblijfsvergunning aan te vragen.
BRON: http://www.overlijden-overheid.nl/Overlijden/app/nl/home?
LSR: Landelijk Steunpunt Rouw
Hier staat handige informatie voor al uw zakelijke afwikkelingen:http://www.landelijksteunpuntrouw.nl/